de warmtepomp: duurzaam, milieuvriendelijk en efficient

Overweeg je een warmtepomp voor je woning, kantoor of zwembad? De aanschaf van een waterpomp kan je op termijn flinke besparingen opleveren. Daarbij spaar je het milieu en ben je voorbereid op de toekomst met een duurzame en efficiënte manier van verwarmen. Schimmel Techniek Duurzame Installaties is gespecialiseerd in warmtepompen. We leveren, installeren en onderhouden warmtepompen van hoge kwaliteit in onder meer Barneveld, Ede en Amersfoort.

Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je op een duurzame en milieuvriendelijke manier je huis, kantoor of zwembad. Warmtepompen halen energie uit hun omgeving en zetten een lagere temperatuur om in een hogere temperatuur. Bovendien zorgen ze voor verkoeling in de zomer. Zo geniet je het hele jaar van een prettig binnenklimaat, krijg je een lagere energierekening en spaar je het milieu. Warmtepompen kunnen we ook in je bestaande woning aansluiten op je cv.

Waarom een warmtepomp?

Simpel gezegd: je bespaart op lange termijn veel geld. Warmtepompen zijn efficiënte warmteleveranciers met soms wel meer dan 500 procent rendement (COP 5). Bovendien is een warmtepomp een hele duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

De warmtepomp wint energie uit de omgeving, zoals de aarde of de lucht. In principe koop je een kleine hoeveelheid energie en de warmtepomp zet dit om om naar nog meer bruikbare energie.

De warmtepomp is de afgelopen jaren flink doorontwikkeld en een uitstekend alternatief voor hr-ketels. Omdat gas steeds schaarser is in Nederland, neemt de warmtepomp een belangrijke rol in als alternatief.

In 2019 begint Nederland met de klimaatdoelstellingen. Tijdens het klimaatakkoord is besloten om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen en in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Hoe dit precies moet gebeuren, is nog onduidelijk. Wel weten we dat we van het gas afgaan. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief, waarmee je bent voorbereid op de toekomst.

 • Een warmtepomp is een duurzame oplossing
 • Je bent voorbereid op de klimaatdoelstellingen
 • Het gas raakt langzaam op
 • Er zijn diverse duurzame subsidies en leningen

maak een afspraak voor vrijblijvend advies

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn diverse soorten warmtepompen. Welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning, kantoor of zwembad, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Wij adviseren je graag vrijblijvend over welke warmtepomp het meest geschikt is. We kijken bijvoorbeeld hoeveel KW de warmtepomp nodig heeft en welk type voor jouw woning geschikt is.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van de warmte in het grondwater om je woning te verwarmen. Dit is een geothermisch systeem en heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen. Voor de water-water warmtepomp moeten we echter wel twee putten boren bij de woning: een pompput en een retourput. Afhankelijk van de bodemsamenstelling zijn deze putten van 25 tot 150 meter diep. Dat zorgt voor een forse investering, maar op de lange termijn is het de meest efficiënte manier van verwarmen.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is vooral geschikt voor het verwarmen van kleine en goed geïsoleerde woningen. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Doorgaans kan deze pomp ook actief koelen voor een aangenaam klimaat in de zomer. Een lucht-lucht warmtepomp is de meest voordelige variant, maar daar staat tegenover dat hiervoor geen subsidies beschikbaar zijn.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht en zet dit om in warm water voor je centrale verwarming. Als je afwilt van aardgas of stookolie, is dit een energiezuinig alternatief om je huidige cv te vervangen. Daarbij kunnen we de lucht-water warmtepomp eenvoudig aansluiten op bestaande verwarmingstoestellen.

Hybride warmtepomp

Als de woning nog niet volledig geschikt is voor een all-electric warmtepomp, is een hybride warmtepomp vaak een mooie tussenoplossing. Deze warmtepomp werkt grotendeels elektrisch en op moeilijke momenten springt de cv-ketel bij. Hiermee profiteer je al van een flinke gasbesparing.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Door warme lucht uit een koelkast te onttrekken, koelt deze af. Aan de achterzijde wordt de warmte aan de buitenlucht afgegeven. Voor een woning of kantoor werkt een warmtepomp omgekeerd. De warmtepomp onttrekt warme lucht aan de omgeving en draagt deze over aan een verwarmingssysteem. Warmtepompen zijn in staat om energie te onttrekken aan water, lucht of de bodem. Ook kan je de werking omdraaien, zodat de pomp als koeling dient. Warmtepompen kunnen naast koelen en verwarmen je ook voorzien van warm tapwater.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp bereken je niet eenvoudig. Daarom gaan we graag met je in gesprek, zodat we een advies op maat kunnen bieden. Een warmtepomp is een forse investering, maar wel één die zich terugverdient. Om de investering te verzachten, is er een aantal mogelijkheden. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de kosten van diverse warmtepompsystemen.

Cv-ketel Stadsverwarming
Gasverbruik per jaar (m3) Besparing per jaar Stadswarmte per jaar (Gj) Besparing per jaar
1.500 € 191 34 € 263
1.800 € 239 43 € 329
2.100 € 287 51 € 395
2.500 € 319 57 € 439
3.000 € 398 71 € 549
3.500 € 478 86 € 659
Uitgaande van een gemiddelde gasprijs van € 0,60 per m3 en een elektriciteitsprijs van € 0,19 per kWh. Deze berekeningen zijn indicatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Uitgaande van een gemiddelde warmteprijs van € 24 per Gj. Deze berekeningen zijn indicatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Subsidies en leningen

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Er zijn diverse subsidies en leningen beschikbaar om je tegemoet te komen. Met het oog op een CO2-neutraler klimaat kun je bij de overheid terecht voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Waarmee moet je rekening houden om in aanmerking te komen?

 • De warmtepomp moet onderdeel van een verwarmingstoestel zijn.
 • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Enkel lucht-luchtwarmtepompen komen niet in aanmerking voor de subsidie.
 • Het verwarmingstoestel moet een nominaal vermogen van maximaal 70 kW hebben.
 • De warmtepomp moet beschikken over een productkaart, een etiket en de bijbehorende technische documentatie.

Hoeveel kun je besparen?

Een warmtepomp genereert ongeveer 75 procent van de warmte, die nodig is om een gemiddeld huis te verwarmen. De overige 25 procent van de energie is om de warmtepomp te laten werken. In geld uitgedrukt bespaar je dus maar liefst 75 euro op elke 100 euro opgewekte warmte. De warmtepomp kan de kosten per jaar dus flink verminderen. De investering verdient zichzelf uiteindelijk terug.

Hoe lang duurt het voor je de warmtepomp terugverdient?

De terugverdientijd van een warmtepomp hangt af van een aantal zaken. Zo heeft een kleinere woning meestal minder vermogen nodig dan een grotere. Als je huis al goed is geïsoleerd, is de terugverdientijd korter. Hoe beter geïsoleerd het huis is, hoe minder vermogen je warmtepomp nodig heeft en een warmtepomp met meer vermogen kost meer. Als je kijkt naar de kosten van een cv-ketel, dan is een warmtepomp natuurlijk een stuk duurder in aanschaf. Op termijn (ongeveer acht jaar) kan de waterpomp meer opleveren dan een cv.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp is minimaal vijftien jaar. In de praktijk gaan warmtepompen echter makkelijk twintig jaar of langer mee. Het minimaal aantal warmte-uren komt neer op 30.000. Jaarlijks verbruik je er ongeveer 1.500.

De voor- en nadelen

We zetten de belangrijkste voordelen en nadelen van de warmtepomp op een rij. Neem dit in overweging als je erover nadenkt om te investeren in een warmtepomp.

Voordelen

 • De warmtepomp verwarmt je woning constant, in tegenstelling tot radiatoren.
 • De warmtepomp zorgt voor zowel verwarming als verkoeling.
 • De warmtepomp is duurzaam en milieuvriendelijk, dankzij de lage CO2-uitstoot.
 • Een warmtepomp is veel veiliger dan een een systeem op gas.
 • Er zijn diverse subsidies verkrijgbaar.
 • De warmtepomp vergt minder onderhoud dan een cv-ketel.

Nadelen

 • De kosten: een warmtepomp is een flinke investering.
 • De techniek is geen hogere wiskunde, maar je hebt wel een vakkundige en gespecialiseerde installateur nodig. Niet elke installateur heeft deze kennis. Er is een expert nodig om te kijken hoe je jouw woning het beste verwarmt. Dat is cruciaal om het maximale rendement te behalen.
 • Nog niet elk huis is geschikt. Een laagtemperatuursverwarming is noodzakelijk en de woning moet enigszins zijn geïsoleerd.
 • Een warmtepomp kan aardig wat ruimte innemen. Hiervoor zijn echter al mooie oplossingen ontwikkeld.

Gratis vrijblijvend advies

Voortgang - Stap 1 van 18

Introductie

advies introductie teksts

Het invullen van dit formulier duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Ons advies is geheel vrijblijvend. Om het proces versnellen, is het handig als je de volgende gegevens bij de hand hebt:

 • je jaarlijkse gasverbruik (m3)
 • de leeftijd van je cv
 • de oppervlakte en de gemiddelde temperatuur van de begane grond, de eerste verdieping en eventueel de zolder

Deze gegevens zijn niet verplicht, maar helpen om een beter beeld te krijgen van de benodigde werkzaamheden en kosten. Als je deze gegevens niet kunt vinden, sla je deze stappen in het formulier over.