De Warmtepomp

Over Schimmel Techniek

Warmtepomp installatie en onderhoud

Een warmtepomp verwarmt je huis milieuvriendelijk en verlaagt je energierekening. Schimmel Techniek Duurzame Installaties verzorgt installatie en onderhoud. Neem contact op voor vrijblijvend advies: 0342 72 92 39.

Nederland gaat van het aardgas af, of we dat willen of niet. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij en dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Aardgas is als fossiele brandstof bovendien enorm inefficiënt voor het verwarmen van huizen. Daarom werkt de overheid  aan een aardgasloos Nederland. Tot het zover is nemen de gasprijzen alleen maar toe en loopt je energiereking op.

Wil je geld besparen op je energiekosten en duurzaam energie opwekken? Investeer dan in een warmtepomp. De pomp warmt je woning milieuvriendelijk op en verzorgt je woning voor warm tapwater. Zo bespaar je jaarlijks tot wel € 300,- op je energierekening en ontzie je het milieu.

Wat is een Warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Warmtepompen halen energie uit de buitenlucht of uit het grondwater en zetten deze energie om in warmte.. Zo verwarm je zuinig en duurzaam je woning of bedrijfspand. 

Schimmel Techniek Duurzame Installaties is gespecialiseerd in warmtepompen. Wil je een warmtepomp kopen voor een bestaande of nieuwbouwwoning? Dan leveren, installeren en onderhouden wij deze voor jou.

Wil je direct geld besparen op je energierekening en minder CO2 uitstoten? Ontdek dan de voordelen van een warmtepomp voor je woning of kantoor. Bel of mail voor gratis advies, of bezoek onze Experience Center in Barneveld.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je woning, kantoor of zwembad op duurzame en milieuvriendelijke wijze. De pomp drukt warmte uit de buitenlucht of uit het grondwater samen en zet het om in bruikbare energie. Het apparaat leidt de warmte vervolgens naar binnen en verspreidt het door je woning.

Een warmtepomp is effectief en toekomstgericht. Met elektriciteit realiseer je veel warmte. Dit verlaagt je energiekosten fors en is beter voor het milieu.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn er in 2 soorten: elektrisch en hybride. Een elektrische warmtepomp vervangt de gasaansluiting volledig. Deze pomp is vooral geschikt voor uitstekend geïsoleerde nieuwbouwhuizen. 

Bij een hybride warmtepomp is er naast de warmtepomp een gasgestookte installatie aanwezig, zoals een cv-ketel. Deze installatie ondersteunt de warmtepomp in de winter of bij piekdrukte. Dit maakt de hybridewarmtepomp ook geschikt voor minder geïsoleerde woningen. 

Een interessante bijkomstigheid van sommige warmtepompen is dat ze warme en koude lucht kunnen verspreiden. Zo kun je je huis verkoelen in de zomer en profiteer je het hele jaar door van een prettig binnenklimaat. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Waarom een warmtepomp?

Met een warmtepomp bespaar je op de lange termijn veel geld. Het rendement kan oplopen tot meer dan 500 procent per jaar.

De warmtepomp wint energie uit de omgeving, zoals de aarde of de lucht. In principe ‘koop’ je een kleine hoeveelheid energie en de warmtepomp zet dit om om naar nog meer bruikbare energie.

Door innovaties en technische verbeteringen is de warmtepomp tegenwoordig een volwaardig alternatief voor hr-ketels. 

Nederland wil de komende decennia zijn CO2-uitstoot drastisch beperken. Doel is om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen en in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Hoe dit precies moet gebeuren, is nog onduidelijk. Wel weten we dat we van het gas afgaan. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief, waarmee je bent voorbereid op de toekomst.

 • Een warmtepomp is een duurzame oplossing
 • Je bent voorbereid op de klimaatdoelstellingen
 • Gas raakt langzaam op en wordt steeds duurder
 • Er zijn diverse duurzame subsidies en leningen

Welke varianten elektrische warmtepompen zijn er?

Er zijn diverse varianten elektrische warmtepompen. Welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning, kantoor of zwembad, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden. We berekenen bijvoorbeeld hoeveel KW de warmtepomp nodig heeft en welk type pomp voor jouw woning geschikt is.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is vooral geschikt voor het verwarmen van kleine en goed geïsoleerde woningen. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Doorgaans kan deze pomp ook actief koelen voor een aangenaam klimaat in de zomer. Een lucht-lucht warmtepomp is de meest voordelige variant, maar daar staat tegenover dat hiervoor geen subsidies beschikbaar zijn.

> Meer informatie aanvragen

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht en zet dit om in warm water voor je centrale verwarming. Als je afwilt van aardgas of stookolie, is dit een energiezuinig alternatief om je huidige cv te vervangen. Daarbij kunnen we de lucht-water warmtepomp eenvoudig aansluiten op bestaande verwarmingstoestellen.

> Meer informatie aanvragen

Water-water warmtepomp

Een Water-water warmtepomp (ook wel grondgebonden warmtepomp genoemd) maakt gebruik van de warmte in het grondwater om je woning te verwarmen. Dit is een geothermisch systeem en heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen. Voor de water-water warmtepomp moeten we wel  1 of meerder putten boren bij de woning hier wordt dan een gesloten lus in geplaatst. Afhankelijk van de bodemsamenstelling zijn deze putten van 80 tot 250 meter diep. Dat vergt een forse investering, maar je verdient hem op termijn terug. Een water-water warmtepomp wordt gevuld met enkel water en niet met glycol, wel moet hiervoor dieper geboord worden waardoor water-water vaak duurder is dan Brine-water systeem.

> Meer informatie aanvragen

Brine-water warmtepomp

Een Brine-water warmtepomp (ook wel grondgebonden warmtepomp genoemd) maakt gebruik van de warmte in het grondwater om je woning te verwarmen. Dit is een geothermisch systeem en heeft het hoogste rendement van alle warmtepompen. Voor de Brine-water warmtepomp moeten we wel  1 of meerder putten boren bij de woning hier wordt dan een gesloten lus in geplaatst. Afhankelijk van de bodemsamenstelling zijn deze putten van 80 tot 250 meter diep. Dat vergt een forse investering, maar je verdient hem op termijn terug. Een Brine-water warmtepomp wordt gevuld met glycol.

> Meer informatie aanvragen

Hybride warmtepomp

Als je woning nog niet volledig geschikt is voor een all-electric warmtepomp, is een hybride warmtepomp vaak een mooie tussenoplossing. Deze warmtepomp werkt grotendeels elektrisch en op moeilijke momenten springt de cv-ketel bij. Hiermee profiteer je al van een flinke gasbesparing.

Geïnteresseerd in een Atag Energion hybride systeem, maar tijdelijk geen budget?

> Klik hier voor een leaseplan

> Meer informatie aanvragen

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp kunnen we niet zomaar benoemen. Dit is afhankelijk van je woning, de isolatie, oppervlakte etc. Daarom gaan we graag met je in gesprek, zodat we een advies op maat kunnen geven. Een warmtepomp is een forse investering, maar wel één die zich terugverdient.

Cv-ketelStadsverwarming
Gasverbruik per jaar (m3)Besparing per jaarStadswarmte per jaar (Gj)Besparing per jaar
1.500€ 19134€ 263
1.800€ 23943€ 329
2.100€ 28751€ 395
2.500€ 31957€ 439
3.000€ 39871€ 549
3.500€ 47886€ 659
Uitgaande van een gemiddelde gasprijs van € 0,60 per m3 en een elektriciteitsprijs van € 0,19 per kWh. Deze berekeningen zijn indicatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.Uitgaande van een gemiddelde warmteprijs van € 24 per Gj. Deze berekeningen zijn indicatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Subsidies en leningen

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Er zijn diverse subsidies en leningen beschikbaar om je tegemoet te komen. Met het oog op een CO2-neutraler klimaat kun je bij de overheid terecht voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Subsidie warmtepomp: waar moet je rekening mee houden?

 • De warmtepomp moet onderdeel van een verwarmingstoestel zijn.
 • Het verwarmingstoestel moet uitgerust zijn met een lucht-luchtwarmtepomp.
 • Het verwarmingstoestel moet een nominaal vermogen van maximaal 70 kW hebben.
 • De warmtepomp moet beschikken over een productkaart, een etiket en de bijbehorende technische documentatie.

Hoeveel kun je besparen met een warmtepomp?

Een warmtepomp is duur in aanschaf. De investering verdien je terug door besparingen op je energierekening. Hoe lang de terugverdientijd is hangt af van factoren als het soort warmtepomp, isolatie van je huis, gezinssamenstelling, aanwezigheid van zonnepanelen enz.

Globaal bespaar je met een hybride warmtepomp zo’n 300 euro per jaar. Bij een lucht/lucht warmtepomp loopt de besparing op tot zo’n 500 euro per jaar. En bij een bodem/water warmtepomp zelfst tot 800 euro per jaar.

Hoe lang duurt het voor je de warmtepomp terugverdient?

De terugverdientijd van een warmtepomp hangt af van een aantal zaken. Zo heeft een kleinere woning meestal minder vermogen nodig dan een grotere. Als je huis al goed is geïsoleerd, is de terugverdientijd korter. 

Hoe beter geïsoleerd het huis is, hoe minder vermogen je warmtepomp nodig heeft en een warmtepomp met meer vermogen kost meer. Als je kijkt naar de kosten van een cv-ketel, dan is een warmtepomp natuurlijk een stuk duurder in aanschaf. De terugverdientijd is met de huidige gasprijs ongeveer 8 jaar.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

De levensduur van een warmtepomp is minimaal 15 jaar. In de praktijk gaan warmtepompen echter makkelijk 20 jaar of langer mee. Het minimaal aantal warmte-uren komt neer op 30.000. Jaarlijks verbruik je er ongeveer 1.500.

De voor- en nadelen

We zetten de belangrijkste voordelen en nadelen van de warmtepomp op een rij. Neem dit in overweging als je overweegt een warmtepomp te kopen.

Voordelen

 • De warmtepomp verwarmt je woning constant, in tegenstelling tot radiatoren.
 • De warmtepomp zorgt voor zowel verwarming als verkoeling.
 • De warmtepomp is duurzaam en milieuvriendelijk, dankzij de lage CO2-uitstoot.
 • Een warmtepomp is veel veiliger dan een een systeem op gas.
 • Er zijn diverse subsidies verkrijgbaar.
 • De warmtepomp vergt minder onderhoud dan een cv-ketel.

Nadelen

 • De kosten: een warmtepomp is een flinke investering.
 • De techniek is geen hogere wiskunde, maar je hebt wel een vakkundige en gespecialiseerde installateur nodig. Niet elke installateur heeft deze kennis. Er is een expert nodig om te kijken hoe je jouw woning het beste verwarmt. Dat is cruciaal om het maximale rendement te behalen.
 • Niet elk huis is geschikt. Een laagtemperatuursverwarming is noodzakelijk en de woning moet enigszins zijn geïsoleerd.
 • Een warmtepomp kan aardig wat ruimte innemen. Hiervoor zijn echter al mooie oplossingen ontwikkeld.

Advies op maat

Verwarm je huis comfortabel, bespaar energiekosten en spaar het milieu. Laat nu een warmtepomp installeren en onderhouden door Schimmel Techniek Duurzame Installaties. Ben je nieuwsgierig hoeveel jij kunt besparen?

Ja, ik wil meer weten over warmtepompen

Schimmel Techniek Duurzame Installaties

Onze belofte:

Install Q
Lid van Techniek Nederland